pixel

Beyazlatma Materyalleri

En genel anlamıyla, diş gözenekleri ve diş minesindeki biriken organik ve inorganik maddelerin kullanılan diş beyazlatma jelleri ve ekipmanları ile dişlerin temizlenmesi işlemidir. Diş beyazlatma materyalleri; yapılacak uygulamanın gücüne, çeşidine, diş beyazlatma miktarı ve seansına göre değişir. 


Ev tipi diş beyazlatma yönteminde, hastanın ağız içinden ölçüsü alınarak kişiye özel diş beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan diş plağının içine diş beyazlatma jelleri uygulanarak gün içinde en az 4-6 saat kullanımı tavsiye edilir. Ev tipi diş beyazlatma ürünleri için MedexSepeti’nde Ultradent Opalescence PF %16 Ev Tipi Beyazlatma ürünü uygun fiyatlarla temin edilebilir. Bunun yanında; FGM veya White Smile gibi markaların da ürünleri incelenebilir.


Daha hızlı ve güçlü yöntemler kullanılarak yapılan bir diğer beyazlatma yöntemi olan ofis tipi diş beyazlatma, “lazerle diş beyazlatma” yöntemi olarak da bilinir. Diş kliniğinde diş hekimi tarafından uygulanan yöntemdir. Dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlatma işlemi yaklaşık 1 saat kadar sürer. Bu yöntemde beyazlatma işleminden önce diş tartarlarının temizlenmesi önemlidir. Beyazlatma prosedürü öncesinde diş etleri ve diş minesi arasına diş eti bariyerlerisürülür. 


Biodinamica, Spident ve Rubydent gibi dünya markalarının diş eti bariyeri ürünleri, MedexSepeti’nden bütçe dostu fiyatlarla satın alınabilir.


Beyazlatıcı Diş Macunları


Beyazlatma yöntemleri arasında, beyazlatıcı diş macunlarının kullanımı da sıklıkla karşılaşılan bir yöntemdir. Dişlerdeki lekenlenmelere ve renklenmelere yol açan pigmentlerin yapısını değiştirerek dişlerin renklenmesini önleyen kimyasal içerikli beyazlatıcı diş macunları beyazlatıcı diş macunlarındandır. Bununla birlikte optik diş macunları da diş beyazlatıcı ürünlerdendir. “Blue covarin” isimli pigmentlerin içinde bulunduğu diş macunları, diş yüzeyinde bir katman oluşturarak film tabakası oluşturarak çalışır. Bu tabakanın ışık ile etkileşimiyle dişler daha beyaz ve parlak görünmüş olur.


Bir diğer beyazlatıcı diş macunu ise abraziv yani aşındırıcı madde içeren diş macunlarıdır. Bu macunların içerisinde abraziv partiküller bulunur. Dişin lekelenmesine neden olan kromofor maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir. Bu sayede dişin renklenmesine neden olan maddeler diş yüzeyine yapışmaz ve diş sararmasının önlenmesine yardımcı olur. Ancak abraziv maddelerin partikül boyutu ve konsantrasyonu dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Abraziv maddelerin partikül boyutu büyüdükçe diş üzerindeki leke çıkarıcı etkinliği ile birlikte aşındırıcı özelliği artacaktır. Ayrıca diş hassasiyeti, diş minesinin aşınması gibi durumların görülmesi olasılığı da artmış olacaktır. Bu sebeple diş macunlarının içindeki abraziv madde miktarının dişlerin zarar görmemesi amacıyla güvenli seviyede tutulması gereklidir. 


Flor Jeller


Diş kliniğinde yapılan diş beyazlatma işlemlerinde dişlerin üzerine aktifleşerek lekelerin çıkarılmasını sağlayan materyaller flor jellerdir. Flor jelleri, diş minesinin üzerindeki lekeleri oksitleyici ajanlar veya hidrojen peroksit gibi bileşenler aracılığıyla etkili bir şekilde çözen diş beyazlatma jelleridir. Bu şekilde, dişlerin daha beyaz ve parlak görünmesi sağlanır. 


Beyazlatma materyalleri olarak kullanılan President veya Biodinamica flor jel markalarını ayrı ayrı tüpler halinde veya 200 ml’lik şişeler halinde MedexSepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. 


Devital beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatmanın farkı nedir?

Devital beyazlatma, kanal tedavisi sonrasında yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Kanal tedavisi sonrası kararan veya renksiz hale gelen dişlerin beyazlatılmasında kullanılır. Ofis tipi beyazlatma, diş kliniklerinde yapılır. Diş hekimleri daha yüksek konsantrasyonlarda hidrojen peroksit veya karbamid peroksit gibi beyazlatıcı ajanları kullanır. 


Beyazlatıcı diş macunlarında abraziv maddenin güvenli kullanım aralığı nedir?

Beyazlatıcı diş macunlarında kullanılan abraziv maddelerin miktarları, üründen ürüne ve markadan markaya farklılık gösterebilir. Üreticiler, genellikle bu tür diş macunlarının abraziv etkisini belirtmek için RDA (Relatife Dentin Abrasivity) değerini kullanır. RDA değeri, diş macununun diş minesine olan abraziv etkisini ölçen bir ölçüttür. Düşük RDA değeri, daha az abraziv etkiye sahip olduğunu gösterirken, yüksek RDA değeri daha fazla abraziv etkiye işaret eder. Ancak, bu değerler ürün etiketlerinde her zaman belirtilmeyebilir, bu yüzden diş hekiminizden veya üretici firmadan daha fazla bilgi edinmek faydalı olabilir