pixel

Cerrahi Ekipmanlar

Diş tedavilerinde farklı görevlerde olan birçok malzeme ve alet kullanılır. Diş cerrahi operasyonları için kullanılan dental cerrahi ekipmanlar da bunlardan bazılarıdır. Diş kırıkları, çene kırıkları, gömülü diş çekimi, dental implant tedavileri cerrahi tedavilerden bazılarıdır. Tedavide kullanılacak cerrahi ekipmanlar, hastalığın durumu ve tedavi yöntemine göre değişebilir.


Dental Cerrahi Malzemeler


Dental cerrahi malzemeler, diş hekimliğinin cerrahi branşında sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Ağız, çene ve yüz bölgesindeki hastalıkların veya bozuklukların tedavilerinde cerrahi işlemler uygulanır. Tedavinin yapılma şekline ve türüne göre kullanılacak malzemeler değişebilir. Ağız, diş çene cerrahisinde kullanılacak cerrahi ameliyat malzemeleri genel ameliyat malzemelerine benzer. 


Dental cerrahi branşında kullanılan bazı malzemeler; implant malzemeleri,cerrahi bıçaklar ve hemostatik ajanlardır.İmplant malzemeleri cerrahi işlemin yapılacağı bölgeye göre değişir. Diş implantları, çene implantları ve yüz implantları gibi çeşitleri vardır. Cerrahi tedavi sırasında bir kanama meydana gelirse kanama durdurucular olarak da bilinen hemostatik ajanlar, kanamanın bulunduğu bölgenin üzerinde kullanılır.


Cerrahi müdaheleler sırasında dokularda kesi yapmak amacıyla dental bistüri kullanılır. Bistüri ucu, dental bistürilerin ucuna takılır. Keskin çeşitli ve farklı modellerde tipleri bulunur. Ağız cerrahisinde genellikle 15 ve 11 numaralı bistüriler kullanılır. Dental bistüri sapı, uç kısmına keskin bistüri ucunun takıldığı paslanmaz çelikten üretilmiş çelik saplardır.


Kemik Grefti ve Kemik Grefti Kaplama İşlemleri


Diş implant işlemlerinin yapılacağı tedavide kemik tozu uygulamasına ihtiyaç duyulabilir. Kemik greft işlemi, çenedeki kemiğin yetersiz veya kemik kaybı olduğu durumda yapılan işlemdir. Çene kemiğinin kaybolduğu veya desteğe ihtiyaç duyduğu durumlarda kemik greft kaplamaya ihtiyaç duyulur. Kemik greftler, diş implant işlemi için gerek görülen fakat vidalama işlemleri için ihtiyaç duyulan bölgedeki kemik miktarını arttırmayı sağlar. Eğer ağız içinde bir şekilde diş kaybı yaşanırsa, çenede dişin olmadığı kısımda kemiğe bağlanan ve kemiği taşıyan bir diş kökü olmadığından kemiğin o bölümü zamanla zayıflamaya başlar. Kemik greft fiyatları; kullanılan malzemeye, kalitesine ve markasına göre değişebilir.


Dental Cerrahi Ekipmanlar MedexSepeti’nde


Paktürk, Pyrax gibi alanında uzman markaların cerrahi ekipmanlarını web sitemizden uygun fiyatlarla temin edebilirsiniz. Ayrıca birçok markanın farklı ürününü ve fiyatlarını inceleyip, karşılaştırarak tercihinizi yapabilir; sorularınızı MedexSepeti uzman ekiplerine yönlendirebilirsiniz.


Diş kemik grefti çeşitleri nelerdir?


  • Otojen kemik greftleri: Diş implant tedavisinin yapılacağı hastadan alınan dokulardır.

  • İzojen kemik greftleri: Tedavinin yapılacağı hasta ile benzer yapıdaki başka canlıdan alınan dokular izojen kemik greftleridir.

  • Allojenik kemik greftleri: Aynı türden canlılardan ancak farklı genetik yapıdan alınan dokulardır.

  • Xejonik kemik greftleri: Tedavinin yapılacağı hastadan farklı türden alınan dokulardır.


Dental bistüri çeşitleri nelerdir?


Bistüri ucu ve bistüri sapından oluşan alet, farklı boyutlarda ve farklı sap ile uç numaraları bulunan cerrahi malzemelerdendir. Bu sebeple dental bistüri çeşitleri fazladır. Bistüri uçları; 10,11,12,15,20,21,22,23 numaralarından oluşur. Cerrahi tedaviler esnasında, diş hekimi tarafından daha rahat kullanılmasıyla farklı bistüri sapları da bulunur. 10, 11, 12 ve 15 numaralı bistüri uçlarıyla beraber 3 numaralı bistüri sapı kullanılırken; 20, 21, 22, 23 bistüri uçları için 4 numaralı bistüri sapları tercih edilir.


Bistürilerin ucundaki sayılar bıçağın boyunu belirtir. Ayrıca, bistüriler paslanmaz çelikten üretilir. Bistürilerin tek kullanımlık veya birden çok kere kullanılabilecek türleri vardır. Birden fazla kez kullanılabilen bistüriler; tedavi esnasında bulaşan kan veya sıvılardan dezenfekte ve sterilize edilerek tekrar tekrar kullanılabilir.


İlgili Kategoriler: