pixel

Ekartörler

Ortodonti, düzensiz dişler ve çene yapısı sorunları ile başa çıkmak için kullanılan etkili bir diş hekimliği dalıdır. Geleneksel braketler ve tel tedavisi bu alanda uzun yıllardır kullanılan malzemelerdir. Ortodontik diş tedavilerinde sıklıkla kullanılan önemli malzemelerden biri de "ortodontik ekartörler"dir.

Ekartörler, diş hekimlerinin hastanın ağzında çalıştıkları alanı temiz tutmak ve daha rahat görmek için kullandıkları tıbbi aletlerdir. Ortodontik tedavilerin yanında; diğer diş hekimliği alanlarında da ekartörler, fazlaca kullanılan ve diş hekimleri için oldukça önemli diş malzemelerindendir. Diş tedavilerinde kullanılan alana göre farklı ekartör çeşitleri kullanılabilir.

Ekartör Çeşitleri

Ekartörler; diş tedavileri esnasında cerrahi alanın daha kolay görülmesini sağlayan, can acıtmayan ve yumuşak dokuları dişlerden uzak tutmak için kullanılan malzemelerdir. Kullanım amacına göre farklı ekartör çeşitleri olabilir. Örneğin yanak ekartörü; cerrahi işlemler sırasında cerrah veya yardımcı personelin, hastanın yanağını gerdirerek cerrahi alana kolayca ulaşmasını sağlayan doku uzaklaştırıcı el aletidir.


Ekartörlerin kullanımını kolaylaştıran farklı kısımları bulunur. Ekartörün tutulması için bir sapı ve çekmek için de bir parçası bulunur. Ekartörler, sağlam ve kaymaz malzemelerden yapılan ürünlerdir. Bu sayede diş hekimleri tarafından daha hızlı ve daha doğru bir tedavi gerçekleştirilmesine yardımcı olurlar.


Ortodontik ekartörler arasında; paslanmaz çelikten üretilen ekartörler, silikon ekartörler ve plastik ekartörler bulunur.


Ağız Ekartörü


Diş tedavilerinde kullanılan ve “ağız açacağı” olarak da bilinen ağız ekartörü; ağzı açık tutup dil, dudak ve yanakları ekarte ederek tedavi alanının daha iyi görülmesini sağlayan malzemelerdir. Silikon veya metalden üretilebilirler. Genellikle ısırma blokları olmalarının yanında, bazı çeşitleri tükürük emici tutmaya da yarayabilir.

Diş hekimleri ekartörü kullandığında, dudak ve yanaklar tedavinin gerçekleştirildiği alandan uzak tutularak kuru bir ortam sağlanır.

Ekartör Fiyatları

Diş hekimlerinin kullandığı ekartörler kullanıldığı alana ve amaca göre değişir. Bununla birlikte ekartörlerin yapıldığı malzeme de değişebilir. Ekartörlerin kalitesi, malzemesi ve markasına göre ekartör fiyatları da değişir. 


Ekartör Çeşitleri Uygun Fiyatlarla MedexSepeti’nde

Diş hekimlerinin tedavilerinde kullandığı olmazsa olmaz diş ekartörleri, malzemelerinin kalitesine, türüne veya markasına göre farklı fiyatlarda olabilir. JUYA, Paktürk veya Falcon gibi alanında uzman markaların ekartör çeşitlerini bütçe dostu fiyatlarla MedexSepeti’nden satın alabilirsiniz. Web sitemizden kolayca üyelik oluşturabilir, satın aldığınız ürünlerin kargo takibini kolayca yapabilirsiniz. Üstelik satın almayı düşündüğünüz malzemelerle ilgili herhangi bir sorunuzu uzman ekibimize sorabilirsiniz.

Diş ekartörleri hangi durumlarda kullanılabilir?

Diş ekartörleri, diş hekimlerinin uyguladığı tedavileri kolaylaştırmaya yardımcı malzemelerdir. Ortodontik tedavilerde, implant hazırlığında ve kök kanal tedavilerinde ekartörler kullanılabilir. Bunun yanında diş çekme işlemlerinde de sıklıkla ekartörlerin kullanımı görülür. Bu sayede diş tedavisinin yapıldığı alan diş hekimi tarafından daha kolay görülebilir. Ayrıca tedavinin yapıldığı alanın kuru kalması ve doğru bir şekilde yapılmasına olanak tanır.


Dental ekartörler nasıl sterilize edilir?

Dental ekartörler; silikon veya metalden yapılabilir. Üretildikleri malzemelerin farklı olmasından dolayı farklı şekillerde sterilize edilebilirler.

  • Dental ekartörlerin en yaygın sterilizasyon yöntemi otoklavdır. Otoklavlar, yüksek sıcaklıkta buhar kullanarak mikroorganizmaları öldüren ve aletleri sterilize eden cihazlardır. Aletler, otoklavın içine yerleştirilir ve önerilen sıcaklık ve basınç ayarlarına göre sterilize edilir. Otoklav sterilizasyonu, dental ofislerde en yaygın kullanılan yöntemdir.

  • Bazı dental ekartörler, yüksek ısıya dayanıklı olmadıkları için otoklavda sterilize edilemezler. Bu tür aletler için kimyasal sterilizasyon çözümleri kullanılabilir. Kimyasal sterilizasyon işlemleri, özel kimyasal maddeler kullanarak mikroorganizmaları öldürmeye yöneliktir. Ancak bu yöntem, otoklav kadar yaygın ve etkili değildir.

İlgili Kategoriler