pixel

Rezin Siman

Kompozit rezin simanlar, son yıllarda özellikleri iyileştirilerek ilk olarak rezin tutuculu protezler için geliştirilen ve yaygın olarak yapıştırmalı seramik teknikleri (bonded ceramic technique) için kullanılmaya başlanan dental siman türlerindendir. Günümüzde rezin simanlar özel bonding sistemler sayesinde dentine kimyasal olarak bağlanabilecek adeziv özelliklere sahiptir.

Rezin Siman Özellikleri

Dental rezin simanlarınbazıları otopolimerizan (kendi kendine sertleşen), bazıları photocure (ışıkla setleşen), bazıları da dual cure (hem ışık, hem de kimyasal yolla sertleşen) türdedir. Photo ve dual cure olanları, seramik inley, onley, laminate veneer ve tam seramik kronların simantasyonunda kullanılır.

Dimetakrilat Rezin Simanlar


Dimetakrilat rezin simanlar, Bis-GMA ve diğer metakrilatları içeren  simanlardır. Farklı renk tonlarına ve opaklık seviyelerine sahip olabilirler ve kimyasal bileşimleri, çeşitli diş ürünleriyle bağlanmalarına olanak tanır. Dimetakrilat reçine simanları seramik restorasyonların adeziv simantasyonunda yaygın olarak kullanılır. Organik bir matriks içerisinde inorganik dolgu maddeleri içeren bu reçine simanlar, restoratif kompozitlere benzer. Tipik olarak porselen kronların, köprülerin, dolguların ve dolaylı reçine restorasyonlarının yapıştırılmasında kullanılırlar.

Kimyasal Polimerize Olan Rezin Simanlar

Kimyasal olarak polimerize edilmiş yapıştırma simanları, genellikle elle veya aletlerin yardımıyla karıştırılan baz ve katalizör olmak üzere iki macun sisteminden oluşur. Her iki macun da dolgu maddeleri ve monomerler içerirken, baz macun aromatik üçüncül aminler içerir ve katalizör macun benzoil peroksit içerir. Kimyasal olarak polimerize edilmiş reçine simanlarda polimerizasyon kademeli ve yavaş bir şekilde gerçekleşir, dolayısıyla büzülme gerilmeleri çok düşüktür. Reaksiyon karıştırma başlar başlamaz gerçekleştiği için çalışma süresi kısadır. Sınırlı renk seçenekleri yarı saydam restorasyonlarda kullanımını zorlaştırırı. Bu simanların dezavantajları ise çalışma süresinin kısa olması, sertleşme süresinin nispeten uzun olması ve hekim kontrolü dışında olması, yapısındaki tersiyer aminler nedeniyle zamanla renk değişmesi gibi faktörlerdir. İmplant destekli uygulamalarda, metal destekli kuron ve köprülerde ve postlarda yapıştırma malzemesi olarak kimyasal olarak polimerize simanlar tercih edilir.

Akrilik Rezin Simanlar


Akrilik rezin simanların çözünürlüğü diğer simanlara göre daha azdır. Ayrıca diğer simanlara göre daha dayanıklıdır. Ancak daha az serttir ve viskoelastik özellikleri zayıftır. Nemden dolayı diş yüzeyine bağlantısı güçlü olmadığından marjinal sızıntı ihtimali vardır. Kısa çalışma süresi nedeniyle hızlı kullanılmalıdır. Siman lastiksi bir kıvama geldiğinde temizlenmemelidir, aksi takdirde kenar kenar uyumu bozulur. Destek diş hayati ise pulpa tahrişine neden olabilir. Tozu, reaksiyon başlatıcı olarak benzoil peroksit içeren bir metil metakrilat polimeri veya kopolimeridir. Sıvısı, reaksiyon hızlandırıcı olarak amin hızlandırıcı içeren metil metakrilat monomeridir.

Rezin Simanlar Avantajlı Fiyatlarla MedexSepeti’nde


Protetik diş tedavisi alanında sıklıkla kullanılan diş malzemelerinden biri de rezin simanlardır. Rezin siman fiyatları; ürünün üretildiği malzemeye, kalitesine veya markaya göre değişebilir. MedexSepeti’nde  Dentkist, 3M veya GC Dental gibi uzman markalardan dental rezin siman ürünlerini avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz. Üstelik ürünlerle ilgili sorularınızı uzman ekibimize danışabilir,web sitemizde fiyat aralığınızı filtreleyerek hızlı ve kolay alışverişin tadını çıkarabilirsiniz.

Dental yapıştırma ajanları nasıl seçilir?

Dental tedavilerde simantasyon ajanları sıklıkla kullanılan malzemelerdendir. Yapıştırma ajanının seçiminde kesin kurallar olduğu söylenemez, vakanın durumuna göre restorasyonun tipi, preparasyon derinliği, ağız hijyeninin durumu ve tutuculuk gereksinimi gibi faktörler göz önünde bulundurularak mevcut simanların özellikleri doğrultusunda vakaya uygun bir tercih yapılır.

İlgili Kategoriler: